
Helfo
Kan du få dekning fra Helfo?
HELFO oppdaterer sin informasjon jevnt og for at du skal få den til enhver tid riktig informasjon, finner du dette ved å klikke på bildet nederst på siden.
Tannklinikken kan hjelpe deg på forespørsel med all dokumentasjon som er nødvendig for å søke om refusjon fra HELFO. Selv om du i utgangspunktet har samme rettigheter i EU som i Norge når det gjelder refusjoner, kan det være utvidede krav til f. eks implantat refusjoner. Spesialistutdanninger som er gjort innenfor og utenfor EU er ikke automatisk godkjent i Norge. Snakk derfor med tannlegen om du er innenfor dekningsområdet. Husk at det er du som er ansvarlig for at alle opplysninger og dokumentasjon er Helfo i hende senest 6 mnd. etter startet behandling.
Som hovedregel må personer over 20 år betale utgiftene til tannbehandling selv, men det finnes enkelte unntak dersom du har visse sykdommer, tilstander eller skader. Tannlegen/tannpleieren skal vurdere om du faller inn under noen av disse unntakene, og derfor har krav på støtte fra Helfo. Selv om tannlege/tannpleier vurderer din tilstand slik at du er innenfor kravene, er det ingen automatikk i at Helfo har samme vurdering for refusjon. Behandlende tannlege/tannpleier/klinikk er ikke ansvarlig for evt. forhåpninger du har fått etter dens vurderinger. Husk at i utgangspunktet er det tilstander som er betegnet som sykdom som dekkes, men med noen få unntak.
Etter folketrygdloven § 5-6 ytes det stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling utført av tannlege ved følgende tilstander/tilfeller:
- Sjelden medisinsk tilstand
- Leppe-kjeve-ganespalte
- Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller hoderegionen for øvrig
- Infeksjonsforebyggende tannbehandling ved særlige medisinske tilstander
- Sykdommer og anomalier i munn og kjeve
- Periodontitt
- Tannutviklingsforstyrrelser
- Bittanomalier
- Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon
- Hyposalivasjon
- Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer
- Tannskade ved godkjent yrkesskade
- Tannskade ved ulykke, som ikke er yrkesskade
- Sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne
- Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven
Klikk på bildet under for å komme til Helse Norge sine sider for mer info.