Gdansk

16.05.2021

Et anbefalt reisemål. Gdansk

1,5 timer fra Haugesund. Direktefly fra Haugesund, Bergen og Stavanger

Meningen med det innledende avsnittet er å føre leseren inn i temaet. Det kan brukes for å gi leseren en forsmak på Sammen med Gdynia og Sopot danner Gdańsk en større byregion som omtales som Trippelbyene. Byen er hovedstad i fylket Pomorskie og er ved siden av Gdynia Polens største havneby. Fra 1950 er de to byenes havneområder blitt administrert under ett. Industrien er betydelig og variert, med blant annet en skipsbyggingsindustri som går tilbake til 1500-tallet.

De tradisjonelle næringene, som skipsbygging, petrokjemisk-, kjemisk- og næringsmiddelindustri, er fortsatt viktige, men siden 1990-årene har det skjedd en betydelig omstilling til andre næringer. Blant nyere vekstnæringer finnes elektronisk industri, datateknologi, telekommunikasjon, kosmetikk og farmasi.

Historie

Andre verdenskrig startet med et tysk angrep på den polske halvøyen Westerplatte i 1939, som ligger 7 km nord for bykjernen. I løpet av krigsårene ble størstedelen av den polske befolkningen i byen deportert, og den jødiske befolkningen, som allerede i 1930-årene var blitt forfulgt, ble sendt til konsertrasjonsleire i Gdansk og Krakow. Mot slutten av 1945 ble byen trukket inn i kampene om Øst-Pommern, og ble etter harde kamper erobret av den røde armé. Det meste av byens gamle sentrumsbebyggelse ble lagt i ruiner og etter fredsslutningen ble størstedelen av den gjenværende tyske befolkningen fordrevet

Mot krigens slutt i 1945 begynte Tyskland å evakuere den tyske sivilbefolkningen fra Danzig. Mesteparten av innbyggerne klarte å rømme fra byen (hovedsakelig til Schleswig-Holstein). Samme år ble byen etter Hitlers ordre utropt til festningsby (Festung Danzig). Etter fire dager med blodige og intensive kamper ble byen overtatt av sovjetiske styrker, og overlatt til plyndring og ødeleggelse, før den ble satt i brann. Under og etter beleiringen ble byens historiske sentrum (90 %) så å si jevnet med jorden, og av byens 12 600 bygninger ble 60 % fullstendig ødelagt. Rundt 100 000 mennesker omkom 

Etter krigen ble byen som følge av Potsdamkonferansen innlemmet i Polen, og byens navn forandret til det opprinnelige polske «Gdańsk». Samtlige tyske gate- og stedsnavn ble endret, med ett unntak: Westerplatte, stedet der stridighetene om byen opprinnelig hadde begynt. Nesten hele Gamlebyen ble gjenoppbygd og rekonstruert i perioden 1950-1960 og fremstår i dag langt på vei slik den gjorde før krigen.I nyere tid er Gdańsk særlig kjent som stedet hvor fagbevegelsen Solidaritet ble grunnlagt i 1980. Det var også her Lech Wałęsa arbeidet på skipsverft som elektriker før han ble hovedmannen bak det polske Solidaritetsopprøret.

Det moderne Gdansk

Besøker denne fantastiske byen over 12 ganger i året i forbindelse med jobb og har bare godt å si om den.

Gdansk Lech Walesa er en moderne flyplass og ditt første møte med Gdansk. Inn til byen kan du benytte buss eller flytoget om du ikke velger Taxi. Velger du flytoget, som går fra terminalen, er det 2 muligheter om du skal til sentrum i Gdansk. 1) Toget 4 holdeplasser til Bretowo og gå over på trikk nr. 10 til sentrum. 2) Toget til hovedstasjonen som ligger ved kjøpesenteret Galleria Baltica og skifte tog til Gdansk Glowny ved Scandic Hotel. 

Reise

Den første flygningen tok av den 19. mai 2004 fra Katowice. I dag tilbyr Wizz Air mer enn 600 ruter fra 25 baser. Etter et tiår med solid vekst, der vi inntok plassen som det største lavprisselskapet i Sentral- og Øst-Europa. foretok Wizz Air en vellykket offentlig emisjon den 25. februar 2015 og ble da notert på London Stock Exchange. Selskapet er nå oppført på LSE med tickeren WIZZ og har over 3000 ansatte.

Flyr i Norge fra Tromsø, Bodø, Trondheim, Molde, Ålesund, Bergen, Haugesund, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord og Gardemoen. Flytid under 2 timer fra de fleste flyplassene. Billetter vanligvis fra kr. 99.-

Overnatting

Gdansk er full av hoteller, som jevnt over har meget høy kvalitet. Om du velger et hostel, leilighet eller hotell, blir du uansett fornøyd. Andre steder i denne bloggen finner du en oversikt over hoteller jeg har brukt og trygt kan anbefale.

Forskjellen prismessig er som regel beliggenhet, standard med fellesarealer eller restauranter de kan tilby. Romstandard og renhold, har vært like bra på de vi har brukt. En favoritt om man vil bo rimelig og sentralt er Hostel22. Enkel standard med daglig rengjøring, enkel og god frokost og sentralt beliggende 5 minutts gange fra elven. Butikk rundt hjørnet. Se hotellanbefalinger.

Ut å spise

Restauranter finner du over hele byen, både i hovedgaten, bakgater og kjøpesentre. 

Alt etter hva du er ute etter å spise finner du rask et bra tilbud. Er det vanlig tradisjonsrik mat, er Euro i hovedgaten et bra sted. Her får du faktisk grønnsaker og kokte poteter, foruten vanlig a la carte og polske retter. Et annet alternativ er Billy`s, som ligger ved kjøpesenteret Forum Gdansk og ved elvesiden nær Hilton Hotel.  Ved Mercure Hotel og Ibis ligger et bra spisested Smajk, som har rimelig og meget bra mat. Anbefalte spisesteder finner du på et annet sted på bloggen.