For vaksinerte

01.06.2021

Hva gjelder for de som allerede er vaksinert med første og andre dose?

Unntak fra smittekarantene for koronavaksinerte

Fullvaksinerte trenger ikke lenger gå i smittekarantene. Personer som har fått én dose, og det har gått mellom tre og 12 uker siden de fikk dosen, får også unntak fra smittekarantene dersom de testes mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten med en smittet. Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til tirsdag 4. mai.

Det gjøres ikke endringer i regelverket for innreisekarantene for personer som er vaksinert, hverken for de som har fått én eller to doser. Dette er i tråd med anbefalinger regjeringen har fått fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

- Over 1,3 millioner nordmenn har nå fått minst én dose koronavaksine. Et unntak for smittekarantene for vaksinerte er en svært god nyhet, og vil lette hverdagen for mange, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Fullvaksinerte sidestilles dermed med de som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, og slipper dermed smittekarantene. For fullvaksinerte blir det dermed ingen krav om å ta en test etter nærkontakt med en som er smittet.

Det er allerede fastsatt fra før at personer som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene slipper såkalt ventekarantene.

Personer som kun har fått én dose

Personer som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 12 uker siden kan fritas fra smittekarantene, forutsatt at de tar en PCR-test mellom 3 og 7 døgn etter siste nærkontakt med den som er smittet. De som ikke ønsker eller kan ta test, må i smittekarantene.

- Det er viktig at alle som skal ha to doser, tar andre dose på riktig tidspunkt for å få full beskyttelse, og beholde statusen som vaksinert, sier Høie.

Kan gå ut av karantene

Vaksinerte som er i smittekarantene når endringen trer i kraft, kan gå ut av karantenen dersom det har gått mer enn tre uker siden første dose. De som bare har fått én dose, må ta en PCR-test mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten hvis de går ut av karantenen.

Fullvaksinerte trenger ikke teste seg når de går ut av karantene.

Samme råd og regler for fullvaksinerte i det offentlige rom

Det er mulig å bli smittet selv om man er vaksinert. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre. Dette gjelder selv om man ikke merker at man er smittet.

Kilde: Regjeringen.no