Propolis og honning ( Takk til biene )

16.07.2021

Biene er fantastiske arbeidere i naturen, og fortjener en stor hyllest. De lager ikke bare nydelig honning, de pollinerer nemlig plantene. Uten dem hadde mesteparten av fersk mat forsvunnet fra butikkhyllene. Vi er avhengig av biene for både maten og et bredt biomangfoldet i naturen.
Det har kommet frem alarmerende data om bier som dør over hele verden, og flere av årsakene er noe vi kan gjøre noe med. Det er en rekke årsaker men en av de verste er en lus som fester seg på biene som har nedsatt immunforsvar. Skadelige sprøytemidler er bevist å være en sterk faktor som kan svekke immunforsvaret til biene. Så om vi virkelig skal sikre en fremtid for biene må vi legge om til 100% økologisk eller biodynamisk. Hvordan vi får til det er at vi som befolkning alltid velger økologiske merker.
Vi trenger også å bidra til at populasjonen både hos gårdsbier og villbier øker igjen. For villbiene kan du sørge for at du har ville blomster, og flerårige blomster i hagen din. Du kan også legge ut sukkervann (kokosblomstsukker) i en liten skål. Studier blir utført på hvordan soppekstrakt(svette fra soppen) fra reishi og amadou øker immunforsvaret og levetiden til biene betraktelig, vi følger med og oppdaterer artikkelen når mer forskning kommer frem.

Bipollen er en av naturens mest unike og næringstette mat. Det har blitt anslått at bipollen inneholder nesten alle enzymer og koenzymer kroppen trenger mange ganger mer enn i noen annen type mat. Enzymer i kroppen er ikke bare nødvendig for vedlikeholdelse av god helse (og spesielt for fordøyelsen), men også for selve livet. Det er ikke mulig å leve uten enzymer. Enzymer beskytter oss mot for tidlig aldring. Det har klokelig blitt sagt at: Det er bare Bipollen som inneholder alle kjente enzymer i perfekt forhold og i perfekt balanse. 

Propolis er et naturlig antibiotikum som fremstilles av bier for å holde bikuben steril og fri for bakterier. Det er en utbredt oppfatning at biene bruker propolis for å sikre sin egen helse. I en bikube kan det finnes over 60.000 bier. Uten en eller annen form for sykdomsvern er det trolig at en så tett populasjon ville føre til sykdom og masseutryddelse. Det er derfor et faktum at det er usedvanlig lite sykdom blant bier, noe man tror blant annet skyldes propolis. Propolis dannes av harpikslignende stoffer fra trær og planter. Dette stoffet tar biene med seg til bikubene, hvor det bearbeides til en slags gråbrun masse. I selve oppbygningen av kuben brukes middelet som en sement, og rundt kubens inngang som en sterk antiseptisk beskyttelsesring.

I naturlig form er propolis effektivt mot flere typer bakterier virus og sopp, og forskning på dette området viser at bakteriene ikke blir immune mot propolis, slik det ofte skjer med penicillin. Propolis inneholder dessuten en lang rekke viktige mineraler og vitaminer. Franske forskere har påvist mer enn 400 forskjellige bestanddeler i propolis

Propolis er kjemisk sett et svært komplisert stoff. Det var de to franske vitenskapsmenn og professorer ved Pasteur-instituttet i Paris, P. Lavie og Remy Chauvin, som fant ut at propolis har svært sterke antibiotiske egenskaper, det vil si samme egenskaper som forskjellige typer penicillin. Selv om mange av produktene er bevist effektive, så er det et problem for produsenter av legemidler at de ikke kan standardiseres. Sammensetningen varierer etter trekilder, klima og fra år til år. Godkjente legemidler skal være like fra porsjon til porsjon.

 Øst-Europa har en undersøkt kjente virkninger av bieprodukter for å kunne bruke dem målrettet. Særlig i det tidligere Sovjetunionen og Romania har en forsket på apiterapi (behandling av sykdom og plager med produkter fra bier). Ifølge dr. med. Stefan Stangaciu, spesialist i apiterapi, kan en i litteraturen finne apiterapibehandlinger til over 700 forskjellige sykdommer og han hevder at det er gjort over 400 forsøk bare på propolis. I eksempelvis Romania finnes egne apiterapiklinikker. Det finnes en rekke publiserte studier fra både USA, Canada, Japan et cetera. Forøvrig arrangeres jevnlig symposier innen apiterapi over hele verden. 

Kilde tekst Altshop. Klikk på bildet for mer info.

Rabatt på Bilder